Єдині правила ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правила користування ними та охорони

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 30 березня 1994 р. N 198
 
Єдині правила ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правила користування ними та охорони
 
I. Загальні положення
 
     1. Єдині правила ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правила користування ними та охорони (далі – Правила) поширюються на автомобільні (позаміські) дороги, міські вулиці і дороги загального користування, залізничні переїзди (далі – дорожні об\’єкти) в межах смуги їх відчуження та червоних ліній і є обов\’язковими для їх власників або уповноважених ними органів, організацій, що здійснюють ремонт і утримання дорожніх об\’єктів (далі – дорожньо-експлуатаційні організації) і користувачів.
     Правила користування, ремонту і утримання приватних і відомчих дорожніх об\’єктів та правила їх охорони встановлюються власниками цих об\’єктів за погодженням з органами Державтоінспекції МВС (далі – Державтоінспекція).
 
     2. Ремонт і утримання дорожніх об\’єктів (крім залізничних переїздів), що перебувають у загальнодержавній власності, здійснюється дорожньо-експлуатаційними організаціями, які належать до сфери управління Укравтодору\”, а тих, що перебувають у комунальній власності, – відповідними комунальними дорожньо-експлуатаційними організаціями.
 
     3. Ремонт і утримання залізничних переїздів у межах смуги відчуження залізниць здійснюється власниками залізничної колії або уповноваженими ними органами.
 
     4. Користувачами дорожніх об\’єктів є учасники дорожнього руху, власники та користувачі земельних ділянок, які знаходяться в межах смуги відчуження автомобільних (позаміських) доріг або червоних ліній міських вулиць і доріг, а також власники (користувачі) малих архітектурних форм для провадження підприємницької діяльності, рекламних засобів та інженерних комунікацій і споруд, розташованих у зазначених межах.
 
     Мала архітектурна форма для провадження підприємницької діяльності (далі – мала архітектурна форма) – це невелика (площею до 30 кв. метрів) споруда торговельно-побутового призначення, яка виготовляється з полегшених конструкцій і встановлюється тимчасово без спорудження фундаменту. 
 
     5. Власники дорожніх об\’єктів або уповноважені ними органи, дорожньо-експлуатаційні організації, користувачі дорожніх об\’єктів та спеціалізовані служби організації дорожнього руху зобов\’язані забезпечувати зручні і безпечні умови руху, сприяти збільшенню пропускної спроможності дорожніх об\’єктів, запобігати травмуванню учасників дорожнього руху, пошкодженню транспортних засобів і дорожніх об\’єктів, забрудненню навколишнього середовища.
 
     6. Будівництво споруд, прокладання інженерних комунікацій та виконання інших робіт у межах смуги відчуження автомобільних (позаміських) доріг або червоних ліній міських вулиць і доріг здійснюється в порядку, що визначають відповідно Укравтодор, Держбуд і Держжитлокомунгосп за погодженням з Головним управлінням Державтоінспекції МВС. 
 
     7. Порядок використання автомобільних доріг загального користування, вулиць і доріг міст та інших населених пунктів для проведення народних гулянь, інших масових заходів установлюють місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування за погодженням з органами державного управління автомобільними дорогами або їх власниками та Державтоінспекцією.
 
     Спортивні змагання, зокрема кроси, автоперегони, велоперегони, проводяться на автомобільних дорогах з дозволу органів державного управління автомобільними дорогами та Державтоінспекції в порядку, передбаченому законодавством.
 
     8. Надання земельних ділянок у користування, у тому числі на умовах оренди, в межах смуги відчуження автомобільних (позаміських) доріг або червоних ліній міських вулиць і доріг загального користування здійснюється відповідно до чинного законодавства.
 
     9. Підприємства, організації і установи незалежно від форм власності за рішеннями місцевих Рад народних депутатів або інших органів відповідно до чинного законодавства виділяють транспортні засоби, іншу техніку разом з водіями й машиністами для ліквідації наслідків стихійних явищ і обставин, що впливають на дорожній рух.
 
     10. Контроль за дотриманням цих Правил здійснюється власниками дорожніх об\’єктів або уповноваженими ними органами та Державтоінспекцією. 

Без категорії

admin

Architect PhD Kyiv in Ukraine

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *