ПРАВИЛА користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мінжитлокомунгоспу
27.06.2008 N 190
 
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
7 жовтня 2008 р.
за N 936/15627
 
ПРАВИЛА
користування системами централізованого
комунального водопостачання та водовідведення
в населених пунктах України
 
{ Нумерацію розділів арабськими цифрами замінено нумерацією римськими цифрами згідно з Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства N 131 ( z0557-12 ) від 27.03.2012 }
 
I. Загальні положення
 
     1.1. Правила користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України (далі – Правила) визначають порядок користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення населених пунктів України.
     Ці Правила є обов\’язковими для всіх юридичних осіб незалежно від форм власності і підпорядкування та фізичних осіб-підприємців, що мають у власності, господарському віданні або оперативному управлінні об\’єкти, системи водопостачання та водовідведення, які безпосередньо приєднані до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення і з якими виробником укладено договір на отримання питної води, скидання стічних вод.
 
     1.2. Терміни, що вживаються в цих Правилах:
     Баланс водоспоживання та водовідведення – співвідношення між фактично використаними обсягами води з усіх джерел водопостачання та обсягами стічних вод, що відводяться за визначений термін.
     Випуск водовідведення – трубопровід від будинку або споруди до першого колодязя дворової або внутрішньоквартальної мережі або трубопровід від останнього колодязя внутрішньомайданчикових мереж підприємства до відомчої або централізованої мережі водовідведення.
     Виробник послуг централізованого водопостачання та водовідведення – суб\’єкт господарювання, що виробляє або створює послуги з централізованого водопостачання та водовідведення (далі – виробник).
     Внутрішньоквартальна водопровідна мережа – трубопроводи, прокладені всередині житлового кварталу, до яких приєднуються водопровідні вводи споживачів.
     Внутрішньоквартальна мережа водовідведення – мережа, прокладена всередині житлового кварталу, яка з\’єднує випуски групи будинків або будівель кварталу в цілому.
     Водопровідний ввід – трубопровід від розподільчої (внутрішньоквартальної або вуличної) мережі до зовнішньої стіни будинку або межі території об\’єкта з колодязем і запірною арматурою у місці приєднання до водопровідної мережі.
     Вузол обліку – комплект засобів вимірювальної техніки, занесених до Державного реєстру вимірювальної техніки, що призначені для вимірювання і реєстрації результатів вимірювання та обладнання для влаштування вузла відповідно до вимог нормативних документів.
     Вулична мережа водовідведення – трубопроводи, прокладені вздовж вулиць, провулків, набережних тощо.
     Вуличний водорозбір (водорозбірна колонка) – пристрій для розбору питної води безпосередньо з водопровідної мережі в місцях колективного водокористування.
     Дворова мережа водовідведення – мережа, розташована в межах однієї дворової ділянки, яка з\’єднує випуски з окремих будівель.
     Замовник послуг з централізованого водопостачання та водовідведення – споживач або суб\’єкт господарювання, який має намір здійснити будівництво або реконструкцію об\’єкта будівництва (далі – об\’єкт будівництва) з подальшим його приєднанням до систем централізованого водопостачання та водовідведення. { Абзац дванадцятий пункту 1.2 розділу I в редакції Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства N 541 ( z1895-12 ) від 24.10.2012 }
     Контрольна проба – проба стічних вод споживача (субспоживача), відібрана з контрольного колодязя з метою визначення складу стічних вод, що відводяться у централізовану мережу водовідведення.
     Межа балансової належності – лінія розподілу елементів систем водопостачання та водовідведення і споруд на них між власниками або користувачами.
     Нераціональне використання – використання питної води понад встановлені галузеві технологічні нормативи.
     Режим відпущення (одержання) питної води – гарантований обсяг питної води згідно з договором в обумовлений термін на потреби споживачу.
     Субспоживач – суб\’єкт господарювання, який одержує воду з комунальної водопровідної мережі або скидає стічні води в комунальну мережу водовідведення через мережі споживача.
     Технічні умови – комплекс умов та вимог до інженерного забезпечення об\’єкта будівництва, які повинні відповідати його розрахунковим параметрам, зокрема щодо водопостачання, водовідведення. { Абзац вісімнадцятий пункту 1.2 розділу I в редакції Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства N 541 ( z1895-12 ) від 24.10.2012 }
     Інші терміни вживаються у значенні, наведеному у Законі України \”Про житлово-комунальні послуги\” ( 1875-15 ).
 
     1.3. Виробник обслуговує вуличні, квартальні та дворові мережі водопостачання та водовідведення, споруди і обладнання, а також технологічні прилади й пристрої на них, які перебувають у нього на балансі або на які є відповідний договір на обслуговування із споживачем.
 
     1.4. Приймання стічних вод від підприємств, установ, організацій до системи централізованого водовідведення здійснюється відповідно до Правил приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України ( z0403-02 ), затверджених наказом Держбуду від 19.02.2002 N 37 ( z0402-02 ), зареєстрованих у Мін\’юсті 26.04.2002 за N 403/6691, а також місцевих правил приймання стічних вод підприємств у систему каналізації населеного пункту.
 
     1.5. Водопровідні вводи державного житлового фонду, житлово-будівельних кооперативів (далі – ЖБК), а також об\’єднань співвласників багатоквартирних будинків (далі – ОСББ), усі магістральні й розподільчі внутрішньоквартальні мережі централізованого водопостачання, а також вуличні водорозбірні колонки, призначені для колективного водокористування, окремо розташовані підвищувальні насосні станції холодного водопостачання, артезіанські свердловини передаються за згодою власника згідно з відповідними рішеннями органів місцевого самоврядування на баланс виробника для подальшої експлуатації.
 
     1.6. За стан водопровідних мереж, які проходять у технічних підвалах і до яких приєднані внутрішньобудинкові мережі, є відповідальними підприємства та організації, у яких вони перебувають на балансі.
 
     1.7. Водопровідні вводи до теплових пунктів (далі – ТП), котелень, окремо побудованих насосних станцій для підвищення тиску, а також розподільчі мережі від цих об\’єктів експлуатують підприємства, на балансі яких перебувають ці об\’єкти. Водопровідні вводи до об\’єктів, що належать до комунальної власності територіальної громади, та розподільчі мережі холодного водопостачання від них до зовнішнього зрізу будівель експлуатують виробники.
     Експлуатацію мереж холодного водопостачання в межах ТП та котелень здійснюють організації, на балансі (в управлінні) яких вони перебувають.
 
     1.8. Виробник відповідає за технічний стан мереж гарячого водопостачання тільки у разі перебування таких мереж у нього на балансі.
 
     1.9. Межею вуличної мережі водовідведення, яку обслуговує виробник, є контрольний колодязь на ній включно, а межею дворової мережі водовідведення – перший від будинку колодязь включно.
 
     1.10. У випадку відсутності контрольного колодязя на випуску водовідведення межею будинкової мережі є її приєднання до вуличної мережі.
 
     1.11. Якщо мережі водопостачання та водовідведення, що належать виробнику, проходять по земельній ділянці, переданій на правах власності або користування суб\’єкту господарювання, останні не повинні протидіяти ліквідації течі та усуненню інших пошкоджень мереж на цих ділянках.

Без категорії

admin

Architect PhD Kyiv in Ukraine

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code