ЗАТВЕРДЖЕНО 
постановою Кабінету Міністрів України
від 11 лютого 2010 р. N 164
НОРМАТИВИ оптимального співвідношення культур у сівозмінах в різних природно-сільськогосподарських регіонах

----------------------------------------------------------------------------------------| Природно- | Структура посівних площ (у відсотках) || сільсько- |--------------------------------------------------------------------|| господарський |зернові та | технічні культури |картопля| кормові культури |чорний|| регіон |зернобобові|---------------------|і овоче-| | пар || |культури |усього| у тому числі |баштанні| | || | | |--------------|культури|------------------| || | | |ріпак|соняшник| |усього| у тому | || | | | | | | | числі | || | | | | | | |багаторічні| || | | | | | | | трави | ||-----------------+-----------+------+-----+--------+--------+------+-----------+------||Поліський | 35-80 | 3-25 |0,5-4| 0,5 | 8-25 |20-60 | 5-20 | ||-----------------+-----------+------+-----+--------+--------+------+-----------+------||Лісостеповий | 25-95 | 5-30 | 3-5 | 5-9 | 3-5 |10-75 | 10-50 | ||-----------------+-----------+------+-----+--------+--------+------+-----------+------||Північностеповий | 45-80 |10-30 | 10 | 10 | до 20 |10-60 | 10-16 | 5-14 ||-----------------+-----------+------+-----+--------+--------+------+-----------+------||Південностеповий,| 40-82 | 5-35 | 5-10| 12-15 | до 20 |до 60 | до 25 |18-20 ||у тому числі в | | | | | | | | ||умовах зрошення | | | | | | | | ||-----------------+-----------+------+-----+--------+--------+------+-----------+------||Передкарпатський | 25-60 | 5-10 | 5-7 | | 8-20 |25-60 | 10-40 | |----------------------------------------------------------------------------------------
Примітка. Допустимі нормативи періодичності вирощування культури
на одному і тому самому полі становлять:
для озимих жита і ячменю, ячменю ярого, вівса, гречки -
не менше ніж через один рік;
для пшениці озимої, картоплі, проса - не менше ніж через
два роки;
для кукурудзи в сівозміні або на тимчасово виведеному із
сівозміни полі - протягом двох - трьох років поспіль;
для багаторічних бобових трав, зернобобових культур
(крім люпину), буряку цукрового і кормового, ріпаку
озимого і ярого - не менше ніж через три роки;
для льону - не менше ніж через п\'ять років;
для люпину, капусти - не менше ніж через шість років;
для соняшника - не менше ніж через сім років;
для лікарських рослин (залежно від біологічних
властивостей) - один - десять років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *