НАВЧАЛЬНА ЇЗДА

НАВЧАЛЬНА ЇЗДА
24.1. Навчати водінню транспортного засобу дозволяється лише осіб, які не мають для цього медичних протипоказань.
{Пункт 24.1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1029 від 26.09.2011}
24.2. Особам, котрі навчаються водінню автомобіля, повинно бути не менше 16 років, а мотоцикла чи мопеда – 14 років. Такі особи зобов\’язані мати при собі документ, що засвідчує їхній вік.
{Пункт 24.2 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1029 від 26.09.2011}
24.3. Особа, яка навчається водінню транспортного засобу, зобов\’язана знати і виконувати вимоги цих Правил.
24.4. Початкове навчання водінню транспортного засобу повинно проводитися на закритих майданчиках, автодромах або у місцях, де відсутні інші учасники дорожнього руху.
24.5. Навчальна їзда на дорогах дозволяється тільки в присутності спеціаліста з підготовки водіїв і за достатніх початкових навичок водіння у того, хто навчається.
{Пункт 24.5 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 1029 від 26.09.2011}
{Пункт 24.6 виключено на підставі Постанови КМ № 1029 від 26.09.2011}
{Пункт 24.7 виключено на підставі Постанови КМ № 1029 від 26.09.2011}
24.8. Транспортні засоби (за винятком мотоциклів, мопедів та квадроциклів), на яких проводиться навчання, повинні мати розпізнавальні знаки \”Учбовий транспортний засіб\” відповідно до вимог підпункту \”к\” пункту 30.3 цих Правил. Автомобілі, які систематично використовуються для навчання також повинні бути обладнані додатковими педалями зчеплення (у разі коли конструкція транспортного засобу передбачає педаль зчеплення), акселератора (у разі коли конструкція транспортного засобу допускає можливість обладнання такою педаллю) і гальмування, дзеркалом або дзеркалами заднього виду для спеціаліста з підготовки водіїв.
{Пункт 24.8 в редакції Постанови КМ № 1029 від 26.09.2011; із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 111 від 11.02.2013}
24.9. Забороняється навчання водінню транспортних засобів у житловій зоні, на дорогах для автомобілів та на автомагістралях. Перелік доріг, на яких дозволяється навчання водінню транспортних засобів, погоджується з Державтоінспекцією.
25. РУХ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ У КОЛОНАХ
25.1. На кожному транспортному засобі, що рухається в складі колони, встановлюється розпізнавальний знак \”Колона\”, передбачений підпунктом \”є\” пункту 30.3 цих Правил, і вмикається ближнє світло фар.
Розпізнавальний знак може не встановлюватися, якщо колону супроводжують оперативні транспортні засоби з увімкненими червоним, синім і червоним, зеленим або синім і зеленим проблисковими маячками та (або) спеціальними звуковими сигналами.
25.2. Транспортні засоби повинні рухатися в колоні лише в один ряд якнайближче до правого краю проїзної частини, за винятком випадків, коли вони супроводжуються оперативними транспортними засобами.
25.3. Швидкість руху колони та дистанція між транспортними засобами встановлюються старшим колони або за режимом руху головної машини відповідно до вимог цих Правил.
25.4. Колона, що рухається без супроводження оперативними транспортними засобами, повинна бути розділена на групи (не більше п\’яти транспортних засобів у кожній), дистанція між якими повинна забезпечувати можливість обгону групи іншими транспортними засобами.
25.5. У разі зупинки колони на дорозі на всіх транспортних засобах вмикається аварійна сигналізація.
25.6. Іншим транспортним засобам забороняється займати місце для постійного руху в колоні.
26. РУХ У ЖИТЛОВІЙ ТА ПІШОХІДНІЙ ЗОНІ
26.1. Пішоходам дозволяється рухатися у житловій та пішохідній зоні як по тротуарах, так і по проїзній частині. Пішоходи мають перевагу перед транспортними засобами, але не повинні створювати безпідставних перешкод для їхнього руху.
26.2. У житловій зоні забороняється:
а) транзитний рух транспортних засобів;
б) стоянка транспортних засобів поза спеціально відведеними місцями і таке їх розташування, яке утруднює рух пішоходів і проїзд оперативних чи спеціальних транспортних засобів;
в) стоянка з працюючим двигуном;
г) навчальна їзда;
ґ) рух вантажних автомобілів, тракторів, самохідних машин і механізмів (крім тих, що обслуговують об\’єкти і громадян, виконують технологічні роботи або належать громадянам, що проживають у цій зоні).
26.3. У пішохідну зону в\’їзд дозволяється лише транспортним засобам, що обслуговують громадян і підприємства, які розташовані у зазначеній зоні, а також транспортним засобам, що належать громадянам, які проживають або працюють у цій зоні, чи автомобілям (мотоколяскам), позначеним розпізнавальним знаком \”Інвалід\”, якими керують водії-інваліди. Якщо до об\’єктів, розташованих на цій території, є інші під\’їзди, водії повинні користуватися лише ними.
26.4. Під час виїзду з житлової та пішохідної зони водії повинні дати дорогу іншим учасникам дорожнього руху.
27. РУХ ПО АВТОМАГІСТРАЛЯХ І ДОРОГАХ ДЛЯ АВТОМОБІЛІВ
27.1. Під час виїзду на автомагістраль або дорогу для автомобілів водії повинні дати дорогу транспортним засобам, що рухаються по них.
27.2. На автомагістралях і дорогах для автомобілів забороняється:
а) рух тракторів, самохідних машин і механізмів;
б) рух вантажних транспортних засобів із дозволеною максимальною масою понад 3,5 т поза першою і другою смугами руху (за винятком повороту ліворуч чи розвороту на дорогах для автомобілів);
в) зупинка поза спеціальними місцями для стоянки, позначеними дорожніми знаками 5.38 або 6.15;
г) розворот і в\’їзд у технологічні розриви розділювальної смуги;
ґ) рух заднім ходом;
д) навчальна їзда.
27.3. На автомагістралях, крім спеціально обладнаних для цього місць, забороняється рух механічних транспортних засобів, швидкість яких за технічною характеристикою або їхнім станом менше 40 км/год, а також перегін та випасання тварин у смузі відведення дороги.
27.4. На автомагістралях і дорогах для автомобілів пішоходи можуть переходити проїзну частину лише по підземних або надземних пішохідних переходах.
Дозволяється переходити проїзну частину дороги для автомобілів у спеціально позначених місцях.
27.5. У разі вимушеної зупинки на проїзній частині автомагістралі або дороги для автомобілів водій повинен позначити транспортний засіб відповідно до вимог пунктів 9.9-9.11 цих Правил і вжити заходів для того, щоб прибрати його за межі проїзної частини праворуч.

admin

Architect PhD Kyiv in Ukraine

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code