Особливості торгівлі продовольчими товарами

Особливості торгівлі продовольчими товарами
38. Продаж продовольчих товарів на ринках здійснюється з дотриманням Ветеринарно-санітарних правил для ринків, Правил продажу продовольчих товарів, Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, інших нормативно-правових актів, які регулюють торговельну діяльність та захист прав споживачів.
39. Висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку (експертний висновок, етикетка) щодо якості та безпеки продукції, наявність документів про сплату ринкового збору і наданих послуг є підставою для зайняття продавцем місця на ринку за профілем торгівлі.
40. На ринках дозволяється продавати харчові продукти, не заборонені для реалізації. Такі харчові продукти можна продавати тільки за умови:
• готові м\’ясні вироби і м\’ясні напівфабрикати, молоко і молочні продукти, консерви, курячі яйця, інші товари промислового виробництва при наявності документів, що підтверджують їх якість і безпеку (копії сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання, якщо продукція підлягає обов\’язковій сертифікації, та копії документа виробника, що підтверджує належну її якість, а також відповідних ветеринарних документів);
• м\’ясо, отримане від забою худоби у власних чи фермерських господарствах, при наявності ветеринарної довідки про передзабійний клінічний стан тварин або ветеринарного свідоцтва (довідки), виданих місцевою установою державної ветеринарної медицини, та висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;
• молоко і молочні продукти, отримані від власних чи фермерських господарств, при наявності довідки про клінічний огляд тварини і епізоотичний стан місцевості, виданої установою державної ветеринарної медицини за місцем вироблення продукції, особистої медичної книжки продавця, виданої в установленому порядку, та за наявністю висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;
• курячі яйця, отримані від власних чи фермерських господарств, при наявності свідоцтва або довідки про клінічний огляд птиці та епізоотичний стан місцевості, виданої місцевою установою державної ветеринарної медицини, та за наявністю висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;
• мед, отриманий від власних чи фермерських господарств, при продажу в межах району проживання власника при наявності ветеринарного свідоцтва (довідки) місцевої установи ветеринарної медицини (за межами району – ветеринарно-санітарного паспорта на пасіку) та наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;
• рибу і рибопродукти, інші гідробіонти промислового виробництва при наявності копії документа виробника, що підтверджує належну якість, та копії сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання, якщо продукція підлягає обов\’язковій сертифікації, а також відповідних ветеринарних документів;
• рибу, інші гідробіонти непромислового виробництва при наявності ветеринарного свідоцтва (довідки) місцевої установи ветеринарної медицини та висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;
• картоплю, овочі, фрукти, у тому числі тропічні, ягоди, баштанні культури, сухофрукти, горіхи, сушені гриби окремо від солінь, квашеної та маринованої плодоовочевої продукції при наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;
• продукцію рослинного походження, яка доставлена для реалізації від власних чи фермерських тепличних господарств і має експертний висновок державної лабораторії ветеринарної медицини за місцем виходу продукції щодо якості та безпеки, при наявності ветеринарного контролю (огляду), а у разі необхідності й лабораторного дослідження;
• олію (крім промислової розфасовки), дикорослі плоди, ягоди та свіжі гриби при наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;
• солоно-квашені, мариновані овочі та фрукти при наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку та за умови дотримання чинних ветеринарно-санітарних вимог при торгівлі;
• зернові, круп\’яні продукти, борошно в чистих мішках або іншій тарі, розміщеній на підставках, стелажах або піддонах, при наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку.
Продукція, що підлягає обов\’язковій сертифікації, дозволяється до продажу при наявності копій сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання, виданих у встановленому порядку.
Продукція, що підлягає обов\’язковому ліцензуванню (алкогольні напої оптом, у роздріб, у пунктах громадського харчування – на розлив, тютюнові вироби), допускається до реалізації на території ринку суб\’єктами підприємницької діяльності в стаціонарних павільйонах при наявності необхідних, свідоцтв, ліцензій, патентів, асортиментного переліку, затверджених районною санітарно-епідеміологічною службою, а також документів, що посвідчують якість товарів (копій сертифікатів відповідності).
41. На ринках забороняється торгівля:
• фізичним особам, які не є суб\’єктами підприємницької діяльності, хлібом і хлібобулочними виробами, алкогольними напоями та тютюновими виробами;
• кондитерськими і кулінарними виробами, напівфабрикатами із м\’яса і риби (фарш, котлети, кров\’яні та домашні ковбаси, зельць, холодець, ікра рибна тощо), а також консервованими продуктами (овочі, м\’ясо, риба, ікра та інші консерви), виготовленими у домашніх умовах;
• готовими продуктами тваринного походження промислового виробництва – масла вершкового, сирів, ковбас, копчення тощо-без наявності документів, що засвідчують їх якість та безпеку (копії сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання, якщо продукція підлягає обов\’язковій сертифікації, та копії документа виробника, що підтверджує належну якість товару, а також відповідних ветеринарно-санітарних документів);
• тваринами, рибою і рослинами, занесеними до Червоної книги України, дикорослими рослинами, у тому числі лікарськими, польовими квітами;
• тропічними фруктами та овочами без документів, що підтверджують джерело їх придбання та проходження фітосанітарного контролю;
• зерновими, круп\’яними продуктами, забрудненими насінням шкідливих бур\’янів.
Торгівля на прилеглій до ринку території, що закріплена для прибирання, а також у непристосованих місцях безпосередньо на ринку (з землі, біля сміттєзбірників, громадської вбиральні тощо) категорично забороняється.
42. Продукція тваринного і рослинного походження, що не реалізована протягом робочого дня і яка не зберігалася в холодильних камерах ринків, наступного дня підлягає огляду та органолептичній оцінці спеціалістами державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, а при потребі і додатковим лабораторним обстеженням.
Особливості торгівлі продовольчими товарами
38. Продаж продовольчих товарів на ринках здійснюється з дотриманням Ветеринарно-санітарних правил для ринків, Правил продажу продовольчих товарів, Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, інших нормативно-правових актів, які регулюють торговельну діяльність та захист прав споживачів.
39. Висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку (експертний висновок, етикетка) щодо якості та безпеки продукції, наявність документів про сплату ринкового збору і наданих послуг є підставою для зайняття продавцем місця на ринку за профілем торгівлі.
40. На ринках дозволяється продавати харчові продукти, не заборонені для реалізації. Такі харчові продукти можна продавати тільки за умови:
• готові м\’ясні вироби і м\’ясні напівфабрикати, молоко і молочні продукти, консерви, курячі яйця, інші товари промислового виробництва при наявності документів, що підтверджують їх якість і безпеку (копії сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання, якщо продукція підлягає обов\’язковій сертифікації, та копії документа виробника, що підтверджує належну її якість, а також відповідних ветеринарних документів);
• м\’ясо, отримане від забою худоби у власних чи фермерських господарствах, при наявності ветеринарної довідки про передзабійний клінічний стан тварин або ветеринарного свідоцтва (довідки), виданих місцевою установою державної ветеринарної медицини, та висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;
• молоко і молочні продукти, отримані від власних чи фермерських господарств, при наявності довідки про клінічний огляд тварини і епізоотичний стан місцевості, виданої установою державної ветеринарної медицини за місцем вироблення продукції, особистої медичної книжки продавця, виданої в установленому порядку, та за наявністю висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;
• курячі яйця, отримані від власних чи фермерських господарств, при наявності свідоцтва або довідки про клінічний огляд птиці та епізоотичний стан місцевості, виданої місцевою установою державної ветеринарної медицини, та за наявністю висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;
• мед, отриманий від власних чи фермерських господарств, при продажу в межах району проживання власника при наявності ветеринарного свідоцтва (довідки) місцевої установи ветеринарної медицини (за межами району – ветеринарно-санітарного паспорта на пасіку) та наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;
• рибу і рибопродукти, інші гідробіонти промислового виробництва при наявності копії документа виробника, що підтверджує належну якість, та копії сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання, якщо продукція підлягає обов\’язковій сертифікації, а також відповідних ветеринарних документів;
• рибу, інші гідробіонти непромислового виробництва при наявності ветеринарного свідоцтва (довідки) місцевої установи ветеринарної медицини та висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;
• картоплю, овочі, фрукти, у тому числі тропічні, ягоди, баштанні культури, сухофрукти, горіхи, сушені гриби окремо від солінь, квашеної та маринованої плодоовочевої продукції при наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;
• продукцію рослинного походження, яка доставлена для реалізації від власних чи фермерських тепличних господарств і має експертний висновок державної лабораторії ветеринарної медицини за місцем виходу продукції щодо якості та безпеки, при наявності ветеринарного контролю (огляду), а у разі необхідності й лабораторного дослідження;
• олію (крім промислової розфасовки), дикорослі плоди, ягоди та свіжі гриби при наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку;
• солоно-квашені, мариновані овочі та фрукти при наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку та за умови дотримання чинних ветеринарно-санітарних вимог при торгівлі;
• зернові, круп\’яні продукти, борошно в чистих мішках або іншій тарі, розміщеній на підставках, стелажах або піддонах, при наявності висновку державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку.
Продукція, що підлягає обов\’язковій сертифікації, дозволяється до продажу при наявності копій сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання, виданих у встановленому порядку.
Продукція, що підлягає обов\’язковому ліцензуванню (алкогольні напої оптом, у роздріб, у пунктах громадського харчування – на розлив, тютюнові вироби), допускається до реалізації на території ринку суб\’єктами підприємницької діяльності в стаціонарних павільйонах при наявності необхідних, свідоцтв, ліцензій, патентів, асортиментного переліку, затверджених районною санітарно-епідеміологічною службою, а також документів, що посвідчують якість товарів (копій сертифікатів відповідності).
41. На ринках забороняється торгівля:
• фізичним особам, які не є суб\’єктами підприємницької діяльності, хлібом і хлібобулочними виробами, алкогольними напоями та тютюновими виробами;
• кондитерськими і кулінарними виробами, напівфабрикатами із м\’яса і риби (фарш, котлети, кров\’яні та домашні ковбаси, зельць, холодець, ікра рибна тощо), а також консервованими продуктами (овочі, м\’ясо, риба, ікра та інші консерви), виготовленими у домашніх умовах;
• готовими продуктами тваринного походження промислового виробництва – масла вершкового, сирів, ковбас, копчення тощо-без наявності документів, що засвідчують їх якість та безпеку (копії сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання, якщо продукція підлягає обов\’язковій сертифікації, та копії документа виробника, що підтверджує належну якість товару, а також відповідних ветеринарно-санітарних документів);
• тваринами, рибою і рослинами, занесеними до Червоної книги України, дикорослими рослинами, у тому числі лікарськими, польовими квітами;
• тропічними фруктами та овочами без документів, що підтверджують джерело їх придбання та проходження фітосанітарного контролю;
• зерновими, круп\’яними продуктами, забрудненими насінням шкідливих бур\’янів.
Торгівля на прилеглій до ринку території, що закріплена для прибирання, а також у непристосованих місцях безпосередньо на ринку (з землі, біля сміттєзбірників, громадської вбиральні тощо) категорично забороняється.
42. Продукція тваринного і рослинного походження, що не реалізована протягом робочого дня і яка не зберігалася в холодильних камерах ринків, наступного дня підлягає огляду та органолептичній оцінці спеціалістами державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку, а при потребі і додатковим лабораторним обстеженням.

Без категорії

admin

Architect PhD Kyiv in Ukraine

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code