Державні санітарні норми і правила захисту населення від впливу електричного поля, що створюються пристроями електропередач змінного струму промислової частоти

Державні санітарні норми і правила захисту населення від  впливу  електричного  поля,  що   створюються  пристроями електропередач змінного струму промислової частоти 
2.1. Загальні положення
 
     2.1.1. Правила призначені для забезпечення захисту населення та охорони його здоров\’я від шкідливого впливу електричних полів, які створюються електричними мережами та їх елементами. Елементами електричних мереж є повітряні лінії електропередачі, надалі ПЛ, змінного струму промислової частоти (50 Гц), електричні і трансформаторні підстанції, розподільні пристрої, струмопроводи, підземні та підводні кабельні лінії електропередачі та ін. (лінії електропередачі, підстанції, пристрої – надалі ЛЕПП).
     2.1.2. Правил необхідно дотримуватись:
     – при проектуванні, спорудженні та експлуатації будинків, споруд і зон організованого перебування людей поблизу ЛЕПП;
     – при проектуванні, спорудженні та експлуатації ЛЕПП;
     – при проведенні робіт поблизу ЛЕПП.
     Відповідальність за дотримання вимог Правил покладається на керівників відповідних організацій.
     2.1.3. Правила не поширюються на:
     а) працівників Міненерго України, які обслуговують ЛЕПП та виконують поблизу них будівельні та монтажні роботи;
     б) працівників Міненерго та Мінзв\’язку України, які обслуговують електротехнічні установки і лінії зв\’язку поблизу ЛЕПП.
     Вказані категорії персоналу повинні керуватися положеннями діючих норм і правил по охороні праці для цих категорій працівників.
     2.1.4. Контроль за дотриманням даних Правил покладається на органи санітарно-епідеміологічної служби МОЗ України, які погоджують проекти, беруть участь у комісіях по прийманню закінчених будівництв або реконструкцій енергетичних об\’єктів, а також здійснюють постійний контроль за їх експлуатацією.
     2.1.5. У Правилах термін \”населення\” включає осіб, які проживають, працюють або тимчасово знаходяться поблизу ЛЕПП, в тому числі працівників сільського господарства, автогосподарств та ін., які проводять роботи поблизу ЛЕПП і не мають професійного відношення до них.
     У залежності від доступності для людей, транспорту та сільськогосподарських машин, місцевість, по якій проходить ПЛ, поділяється на категорії:
     – до населенної місцевості відносять територію міст, селищ, сіл, промислових і сільськогосподарських підприємств, садівницьких товариств, портів, пристаней, залізничних станцій, парків, бульварів, пляжів з урахуванням меж їх розвитку на найближчі 10 років;
     – до ненаселеної місцевості відносять незабудовану територію, частково відвідувану людьми і доступну для транспорту і сільськогосподарських машин, а також городи, сади поза присадибними ділянками, сади і місцевості з окремими, рідко розташованими будинками і тимчасовими спорудами;
     – до важкодоступної – територію, не доступну для транспорту і сільськогосподарських машин.
     Розміри межі зони житлової забудови визначаються постановами місцевих органів управління.
 

Без категорії

admin

Architect PhD Kyiv in Ukraine

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code